We mogen het nieuwe jaar inluiden met een blog over de geboortesteen van januari: de GRANAAT! De granaat symboliseert vrede, welvaart en goede gezondheid en is daarom de perfecte steen om het jaar mee te beginnen.

De granaat staat bekend als een dieprood kristal en wordt hierdoor vaak geassocieerd met vuur en kracht. Echter, wat veel mensen niet weten is dat de granaat in veel meer kleuren bestaat. De granaat zou dan ook het breedste kleurenscala van elke edelsteen hebben. De diepe rode kleur is wel de meest voorkomende kleur. Vanwege deze rode kleur, wordt de granaat vaak met de robijn vergeleken. De meest zeldzame kleur voor een granaat is een granaat met blauwe tinten.
De naam granaat is afgeleid van het Latijnse woord “Granatum”, wat staat voor “met korrels”. De naam van de vrucht Malus Granatus, beter bekend als de granaatappel, is hiervan afgeleid. De edelsteen granaat lijkt op de zaden van deze rode vrucht. Bovendien verwijst de term ‘korrel’ naar de hardheid van de steen. De granaat is namelijk een van de hardste edelstenen die er bestaat. In gebieden waar de granaat veel gewonnen wordt, heeft de dieprode edelsteen vaak zijn eigen naam zoals de Arizona Spinel, Arizona robijn, de New Mexico en de Montana robijn.

Ook deze edelsteen heeft een rijke geschiedenis. De granaat is langdurig door stammen en sektes gebruikt als talisman voor bescherming. De Oude Egyptenaren prezen de edelstenen tot het symbool voor het leven. Wetenschappers hebben ontdekt dat de steen al in de zogenoemde Bronstijd (3300 – 1200 v.Ch.) werd gebruikt, omdat er restanten zijn gevonden van kettingen met granaat in graven van de Tsjecho-Slovaken. Ook in Egyptische tombes en graven van 3100 v.Ch. zijn juwelen met granaat gevonden. In de derde en vierde eeuw (n.Ch.) was Rome dé mode- en handelsstad. Legionairs van verschillende sekten droegen de granaat als talisman ter bescherming tegen verwondingen en de dood. Ironisch genoeg wordt er daarnaast beweert dat de granaat vrede en rust brengt voor de drager…

Granaten kunnen heel groot, maar ook enorm klein zijn. De edelsteen komt vaak door verwering vrij, omdat granaat harder is dan het omringende gesteente. Zo kunnen ze door rivieren en zeeën worden meegespoeld. Het is bijzonder, maar door dit natuurlijke fenomeen kunnen we óók in Nederland granaat vinden. Je zult alleen een microscoop nodig hebben om erachter te komen of jouw bruinrode zandkorreltje een echte granaat is. 😉

Wil je op zoek naar grotere granaten? Dan hoef je nog niet ver te reizen! In Schotland heb je het gebied Ruby Bay waar al veel granaten zijn gevonden. Ben jij een echte reiziger en ga je liever wat verder van huis? Ook in Tanzania, Australië, Argentinië, Zuid-Afrika, Brazilië, de Verenigde Staten en Myanmar (Birma) kun je granaat vinden. Heb je zelf een edelsteen gevonden en wil je deze verwerken in een sieraad? Neem contact met ons op over de mogelijkheden!

Vind je zelf edelstenen zoeken toch net een brug te ver? Kijk dan op www.diamondsbyme.nl. Wij hebben namelijk voldoende granaat op voorraad. Daarnaast hebben we de grootste online collectie sieraden waarin we de granaat voor je kunnen verwerken! Gaat jouw voorkeur uit naar een andere edelsteen? Dat kan natuurlijk ook! Ga naar www.diamondsbyme.nl en stel ontwerp je eigen sieraad!