Tradities zijn overal; van grote tradities tot kleine tradities. Tradities binnen een land, stad of dorp, tradities binnen een bepaalde religie of cultuur en tradities binnen families en vriendengroepen.

Er zijn heel wat tradities waarbij sieraden cadeau worden gedaan. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt met bekende en minder bekende tradities in Nederland waarbij iemand
eens sieraad cadeau krijgt!

Één van de eerste momenten die bij je opkomt als je aan tradities & sieraden denkt is natuurlijk een huwelijksaanzoek. Zonder ring is een aanzoek natuurlijk niet compleet! De verlovingsring is dan ook een van onze meest verkochte producten.

De tweede traditie waarbij ringen niet kunnen ontbreken is natuurlijk de bruiloft. We hebben al een keer verteld waar de traditie van trouwringen vandaan komt, maar vast niet iedereen heeft dit onthouden. Het oudste verhaal stamt terug uit de tijd van de oude Romeinen en Grieken. De Romeinen geloofden dat de ader in de vierde vinger van je linkerhand, rechtstreeks naar het hart doorstroomd. Deze ader werd dan ook de “vena amoris” genoemd, wat staat voor ader der liefde. Het huwelijk staat voor een verbintenis van liefde en daarom werd een trouwring aan de ringvinger van de linkerhand geplaatst. Hierdoor stond de trouwring dus symbool voor de verbinding tussen twee harten. Door verschillende religies is deze traditie in stand gehouden en daarom worden trouwringen nog steeds gebruikt als symbool voor de liefde.

Een horloge wordt al velen jaren traditiegetrouw cadeau gedaan bij een communie. De communicant krijgt deze dan vaak van zijn/haar peter en meter (peetouders). Hebben we je op een idee gebracht? Kijk dan eens op https://www.trendjuwelier.nl/horloges/kinderen/naar het uitgebreide horlogeassortiment van Trendjuwelier! DiamondsByMe is onderdeel van Trendjuwelier.

Of het daadwerkelijk een officiële traditie genoemd kan worden weten we niet, maar het geboortearmbandje is al sinds jaar en dag een veelgebruikt cadeau bij de geboorte van een baby. De gravure is wat het cadeau extra speciaal maakt. Een geboortearmbandje met de naam en/of geboortedatum van de baby wordt vaak door naaste familie cadeau gedaan. Niet alleen een armbandje wordt bij de geboorte van een kind cadeau gedaan, maar ook een hanger of ring met initiaal.  Neem contact met ons op, en wij kijken hoe we een zo persoonlijk mogelijk armbandje kunnen ontwerpen. Wil je z.s.m. een mooi armbandje hebben? Kijk dan eens op https://www.trendjuwelier.nl/sieraden/kinderarmbanden/ naar de uitgebreide collectie kinderarmbanden van Trendjuwelier. Wil je een sieraad met initiaal of initialen? Kijk dan bij onze Initial-collectie: https://www.diamondsbyme.nl/s/?term=initial.

18 is toch een speciale leeftijd. Je mag voortaan (zelfstandig) autorijden, stemmen, alcohol nuttigen en je wordt als ‘volwassen’ beschouwd, omdat je voortaan meerderjarig bent. Binnen families zijn er dan ook vaker tradities met erfstukken of sieraden in families. Kijk naar het verhaal van Kelly Weekers (https://www.diamondsbyme.nl/in-de- media/) die tijdloze diamanten oorbellen heeft, die ze later aan haar dochter kan geven als ze 18 wordt.

Een andere speciale leeftijd is 21. De leeftijd waarop je ook officieel als onafhankelijk volwassene wordt gezien. Voornamelijk bij studentenverenigingen is het een traditie om voor deze verjaardag een 21-diner te organiseren bij je ouders thuis. Vaak wordt er door je vriendinnengroep (of jaarclub of dispuut) een mooi sieraad zoals een ring of slavenarmband cadeau gedaan. Iedereen van de vriendinnengroep zal dan uiteindelijk eenzelfde soort sieraad dragen.

Als laatste hebben wij natuurlijk de zegelringen! Deze ringen worden al eeuwen als traditionele erfstukken gebruikt. Deze ringen, vaak gegraveerd met de familie initialen of een wapengravure, worden van vader op zoon doorgegeven. Het mooie is dat zegelringen tegenwoordig weer helemaal in zijn! Mannen, maar ook vrouwen dragen steeds vaker deze opvallende ringen. Laatst hadden wij nog een klant die een zegelring voor hemzelf, zijn vrouw en dochter wilde aanschaffen. Hebben wij je op ideeën gebracht? Kijk dan op https://www.diamondsbyme.nl/heren-ringen/

Wil jij een oude familietraditie in stand houden, maar is het sieraad eigenlijk aan vervanging toe? Neem dan contact met ons op! Wie weet kunnen we jouw sieraad in een prachtig nieuw jasje steken.

Ken jij nog meer tradities waarbij sieraden cadeau worden gedaan? Of heb jij een speciale familietraditie? Vertel ons jouw verhaal!