Het is misschien een vraag die je je nog nooit eerder hebt afgevraagd, maar waarom zijn er eigenlijk bruidsmeisjes?

Bruidsmeisjes, vaak je zussen of beste vriendinnen, staan bekend om hun morele steun, het organiseren van fantastische vrijgezellenfeesten en natuurlijk zijn ze je rechterhand op de grote dag. Zo zullen ze je helpen met het dichtsnoeren van je trouwjurk of het continu goedleggen van je meterslange sleep. De bruidsmeisjes vallen altijd op, want tijdens de grote dag paraderen alle bruidsmeisjes vaak in dezelfde of in vergelijkbare jurken rond. Maar wist je ook dat bruidsmeisjes vroeger een veel serieuzere taak hadden?

Het verhaal gaat dat in de Romeinse tijd bruidsmeisjes niet alleen allemaal dezelfde jurk droegen, maar ze droegen destijds ook dezelfde jurk als de bruid! Dat is iets wat we ons tegenwoordig niet voor kunnen stellen, want als bruid wil je natuurlijk voor één dag de allermooiste zijn! Deze dag draait om JOU (en natuurlijk een beetje om je aanstaande). Maar de reden achter deze oude traditie is nogal bijzonder: de bruid wilde zich destijds namelijk omringen met LOKAAS. Dit lokaas was nodig omdat men bang was dat trouwerijen verpest zouden worden door slechte geesten of ex-geliefden van de bruid. Bruidsmeisjes dienden daarom vooral als afleiding zodat het verloofde stel in alle rust kon trouwen.

Tijdens het Victoriaans Tijdperk kwam hier verandering in. In deze periode begon de bruid zich uitbundiger en opvallender te kleden. Jammer genoeg voor het moderne bruidsmeisje van nu: het ‘uniform’ voor hen bleef traditie. Dus, mocht je ooit in een afgrijselijke jurk worden gehesen als bruidsmeisje zijnde, bedenk dan dat je misschien wel de redder van de dag zult zijn!