De maand november heeft niet één maar twee geboortestenen: citrien en topaas! De blog van vandaag gaat over de minst bekende van de twee, de citrien.

Citrien; het doet ons dan ook iedere keer weer denken aan citroen. Citrien wordt ook wel eens lemonquartz genoemd. De kleur van de steen komt overeen met citrusvruchten, gezien de steen altijd gelig of oranje van kleur is. Ook doet de kleur van de citrien ons vaak denken aan de herfst! Dit is natuurlijk extra toepasselijk voor een geboortesteen van de maand november ;).

In de middeleeuwen was citrien de naam voor bijna alle gele edelstenen. Pas sinds halverwege de 16e eeuw wordt alleen geelkwarts citrien genoemd. De Romeinen zagen de citrien als een stukje van de zon. De steen zou zonlicht geabsorbeerd hebben.

Citrien is een speciaal type kwarts. Kwarts behoort tot een van de meest voorkomende mineralen op aarde. Ook bergkristal, amethist en vuursteen zijn voorbeelden van kwarts. Citrien is één van de meest zeldzame vormen van kwarts, maar wordt desondanks toch vaak geslepen als edelsteen. De meeste citrienen krijgen een hitte behandeling, waardoor de kleur van de natuurlijke steen nog intenser en opvallender wordt. De stenen die met hitte behandeld zijn, hebben vaker een oranje of rode gloed. De oorspronkelijke stenen hebben normaal gesproken een gelige kleur.

Ken je de amethist nog? De amethist is een opvallende steen die bekend staat om zijn paarse kleur! Maar wist je dat natuurlijke citrienen vaak ontstaan uit amethisten? Je kunt het je bijna niet voorstellen dat een steen dermate van kleur verandert… maar de hitte van magma en vulkanische activiteiten kunnen amethist daadwerkelijk doen transformeren in citrien.

De citrien wordt helaas vaak verward met de duurdere oranje-gele topaas. De citrien wordt dan ook vaak door inhumane handelaren verkocht onder de naam topaas, omdat ze dan meer waard zouden zijn. Maar dit leidt wel tot het mooiste aspect van de citrien: het is een betaalbare steen! Op www.diamondsbyme.nl kun je de citrien laten verwerken in jouw droomring! Wil je een ring met een warme uitstraling? Dan zouden wij gaan voor een citrien met geelgouden band en/of steenzetting. Wanneer je de citrien met witgoud combineert krijg je een frisse, knallende uitstraling! Neem snel een kijkje hoe de citrien er in jouw favoriete ring uit ziet op onze website!