Aan welke hand hoort je trouwring nou eigenlijk? Rechts of links? Er zijn verschillende verhalen over het dragen van je trouwring. Rechts of links, er zijn voor beide opties verschillende argumenten. In landen zoals Duitsland, Oostenrijk, Polen, Bulgarije en Rusland is het normaal om de trouwring aan de rechterhand te dragen. In Amerika, Spanje, Zwitserland wordt een trouwring vaak aan de linkerhand gedragen. Maar waar wordt dit nou op gebaseerd?

Het oudste verhaal stamt terug uit de tijd van de oude Romeinen en Grieken. De Romeinen geloofden dat de ader in de vierde vinger van je linkerhand, rechtstreeks naar het hart doorstroomd. Deze ader werd dan ook de “vena amoris” genoemd, wat staat voor ader der liefde. Het huwelijk staat voor een verbintenis van liefde en daarom werd een trouwring aan de ringvinger van de linkerhand geplaatst. Hierdoor stond de trouwring dus symbool voor de verbinding tussen twee harten.

In de Katholieke kerk is het uitwisselen van ringen een verplicht onderdeel van de inzegening, waarbij de trouwring om de ringvinger van de linkerhand wordt geschoven. Tijdens de Protestantse Reformatie hebben de Calvinisten het uitwisselen van trouwringen afgezworen, omdat dit werd gezien als ongepaste ijdelheid. De Katholieken hebben de traditie voortgezet en de protestanten zijn volledig met het uitwisselen van ringen gestopt. Pas in de 19e eeuw werden de Protestanten zich pas bewust van de symbolische betekenis van trouwringen. Om zich toch nog tegen Katholicisme af te zetten, besloten de Protestanten om de trouwring om de rechter ringvinger te dragen. Het kiezen van de rechter- of linkerhand kan dus een beslissing zijn vanuit je geloofsovertuiging.

Een derde reden voor je keus kan volledig op praktische overwegingen zijn gebaseerd: ben je rechts of linkshandig? Wanneer je je ring aan je zogenoemde ‘dominante’ hand draagt, is de kans aanwezig dat je ring eerder beschadigt. Een tegenargument is dat wanneer je de ring JUIST aan deze dominante hand draagt, meer mensen zullen zien dat je getrouwd bent! Het komt er dus eigenlijk op neer dat het kiezen van de hand volledig een persoonlijke beslissing is, die je samen met je toekomstige partner moet maken. Houd je überhaupt niet van ringen, wat wij uiteraard niet kunnen begrijpen, dan kun je nog altijd een tattoo als ringen nemen net zoals Beyoncé & Jay Z, Dax Shephard & Kristen Bell en Kelly Rowland & Tim Witherspoon. Je zult dan alleen nog steeds moeten kiezen voor welke hand je gaat. Óf je doet het gewoon lekker allebei! Want de allermooiste en persoonlijke ringen hebben we voor de beste prijs bij DiamondsByMe!