Het is inmiddels alweer even december en dat betekent: een nieuwe geboortesteen! De geboortesteen van deze maand is de turkoois! De turkoois is een steen die we op dit moment nog niet bij DiamondsByMe in sieraden verwerken, maar in de toekomst zeker willen toevoegen! In deze blog geven we alvast wat meer informatie over deze marmerachtige edelsteen!

Turkoois is een ondoorzichtige blauwe of groene steen met donkere ‘aders’. Deze aders geven de steen een marmerachtige uitstraling! Er bestaan ook turkooizen zonder deze aders, alleen deze zijn erg zeldzaam. Naast de donkere aders kan een turkoois kan ook prachtige goudkleurige insluitsels hebben. De turkoois scoort een 5 of 6 op de schaal van Mohs. Hij behoort dus niet tot de hardste mineralen. Deze hardheid kan de echte turkoois echter wel onderscheiden van de vele namaakstenen. De hemelsblauwe variant van de steen is de meest voorkomende kleur.

De naam ‘turkoois’ komt van het Franse ‘’Turqueise’’, wat staat voor ‘Turkse steen’. De naam heeft deze steen gekregen, omdat de steen in eerste instantie altijd via Turkije naar Europa werd getransporteerd. De blauwe kleur ‘turkoois’ is vernoemd naar deze edelsteen. Dit is dan ook de enige edelsteen waar een kleur naar is vernoemd! Naast de naam turkoois op zich, heeft de edelsteen ook verschillende handelsnamen:

  • De Kingman Turquoise is een kleurrijke turkoois van de Mineral Park mijn in Arizona.
  • De Navajo Turquoise is een edelsteen afkomstig uit Zuidwest Amerika. Deze steen heeft veel bruine of zwarte aders.
  • Als laatste de Persian Turquoise. Deze uit Iran afkomstige edelsteen staat bekend om zijn hoge kwaliteit en volledige hemelsblauwe kleur!

In Noordoost Iran kun je dan ook terecht voor de beste en mooiste turkooizen. Daarnaast zijn er ook bronnen gevonden in Afghanistan, Australië, Brazilië, China, Israël, Mexico, Tanzania en de Verenigde Staten.

In de geschiedenis heeft de turkoois ook een aardige reputatie opgebouwd onder verschillende volken. Deze edelsteen was namelijk belangrijk voor de oude Egyptenaren en Azteken als decoratie- en sieradenedelsteen. Koning Toetanchamons begrafenismasker en tombe zijn ook volledig versierd met turkoois. Dit zijn dan ook de bekendste turkooizen die er op de wereld zijn. De oude Egyptenaren geloofden dat de kleur blauw een symbool was van regeneratie en daarom werd deze steen veel gebruikt ter decoratie. Ook de Chinezen staan bekend om het gebruik van turkoois. In China werd deze steen namelijk gebruikt om ornamenten uit te slijpen. De Indianen verwerkten turkoois voornamelijk in kunstwerken en sieraden, omdat ze geloofden dat de steen bescherming bracht.

Turkoois heeft in de geschiedenis vaak gediend als talisman of amulet. Tegenwoordig geloven veel mensen nog steeds dat de turkoois bescherming brengt en bevorderlijk is voor carrières en reizen. Ook zou de turkoois leiderschap en goede communicatie verbeteren. Daarnaast zou deze steen lichamelijke klachten, zoals migraine, verlichten en goed zijn voor problemen met de hersenen, ogen, oren, nek, longen en keel. Wij hebben zelf geen ervaring met deze helende werkingen, maar misschien kun jij je ervaring met ons delen!

Heb jij een sieraad met turkoois? Ben dan altijd voorzichtig met fel zonlicht, transpireren, oliën, parfum, wasmiddel of andere chemicaliën. De turkoois is een redelijk kwetsbare steen die door deze producten kan verkleuren!

Helaas hebben wij op dit moment de turkoois nog niet vast in ons assortiment, maar in de toekomst willen wij deze zeker nog toevoegen! Dat de steen niet in ons vaste assortiment zit, betekent natuurlijk niet dat wij geen sieraad met de steen voor je kunnen maken. Ben jij op zoek naar een persoonlijk sieraad met turkoois? Neem dan gerust contact met ons op voor alle mogelijkheden. We kunnen natuurlijk altijd voor jou op zoek gaan naar een mooie steen! Op www.diamondsbyme.nl hebben we al vele ontwerpen waar we de turkoois misschien wel voor jou in kunnen verwerken.