Ontdek de wereld van het 3D printen. De perfecte combinatie tussen innovatieve technieken en het oude ambacht

Hoe werkt het 3D printen?
Zoals wij in een vorige blog al hebben verteld, werken we met de nieuwste 3D technieken. Dit betekent dat wij al onze sieraden ontwerpen met behulp van een 3D tekenprogramma op de computer. Deze tekeningen zijn zo gedetailleerd en nauwkeurig, dat wij deze een-op-een door kunnen sturen naar onze 3D printer.

De 3D printer print het gewenste sieraad tot in detail, door deze op te bouwen met gemiddeld 300 tot 350 flinterdunne laagjes was. Gemiddeld doet de 3D printer ongeveer 4 à 5 uur over één sieraad. Daarnaast moet de printer opnieuw gekalibreerd worden voordat een nieuwe serie sieraden kan worden geprint. Het kalibreren zorgt ervoor dat ieder wasmodel perfect geprint wordt: compleet volgens maatvoering van de tekening.

Het wasmodel dat uit de printer komt, wordt opgebouwd uit twee verschillende kleuren was: blauw en rood. Het blauwe gedeelte is het sieraad dat later in het gewenste edelmetaal wordt gegoten. Dit is een perfecte afdruk van het ontwerp. Het rode deel van het wasmodel is als het ware een beschermend en ondersteunend jasje voor de blauwe afdruk. De rode was vult de openingen, zoals de ruimte onder een zetting, in het blauwe wasmodel op.

image008

Wanneer de printer klaar is, wordt het wasmodel in zijn geheel van de plaat afgehaald. Dit moet uiterst voorzichtig gebeuren, omdat het blauwe gedeelte erg kwetsbaar is. In tegenstelling tot onze grijze kunststof 3D voorbeeld ringen (welke je thuis gestuurd kunt krijgen) is de blauwe was veel poreuzer. Als er iets afbreekt, moet de gehele ring opnieuw worden geprint. Dat betekent dus dat we de machine weer opnieuw moeten kalibreren, de tekening doorgestuurd moet worden én het proces van 4 á 5 uur printen weer wordt opgestart.

Het roodblauwe wasmodel wordt in een zogenoemde dewax geplaatst. Dit is een warm badje met een speciale olie erin. Door deze olie lost het rode gedeelte van de was op. Alleen het blauwe gedeelte blijft hierdoor dus over. Dit blauwe model wordt vervolgens opgeboomd en gegoten in het gewenste materiaal. Het blauwe wasmodel moet wel goed droog zijn voordat deze wordt opgeboomd. Door middel van hoge druk zorgen we dat er geen vuiltje achter blijft op het blauwe wasmodel. Wanneer dit wel gebeurt, kan dit vervuiling veroorzaken in de gieting waardoor een gieting opnieuw gedaan moeten worden.

Door onze 3D technieken zijn wij in staat om bijna alle gewenste designs uit te werken. Daar waar de meeste goudsmeden vastlopen bij complexe ontwerpen, bieden wij de mogelijkheid
om deze middels ons computer-tekenprogramma uit te werken. Vervolgens wordt een ontwerp door de combinatie van onze 3D printer en het vakmanschap van onze meestergoudsmeden tastbaar gemaakt.

Op onze Facebook pagina hebben we de afgelopen weken in een aantal filmpjes het gehele ontwerpproces van een sieraad laten zien. Benieuwd naar dit hele proces? Kijk dan HIER.
Tip: kijk éérst onderstaand filmpje van onze printer en begin daarna bij het filmpje van 21 februari waarin je ziet hoe waxmodellen worden opgeboomd.