Een aantal weken geleden hebben wij een blog geschreven over het zelf ontwerpen van sieraden bij DiamondsByMe. Nadat je zelf een schets op papier hebt gezet of jouw idee samen met één van onze designers hebt uitgewerkt, zijn we aangekomen bij de volgende stap: 3D-tekenen. Waarschijnlijk zijn heel veel mensen überhaupt niet bekend met het ontwerpen van sieraden en al helemaal niet met het gebruik van een 3D-tekenprogramma. Reden te meer om hier dus een leuke blog aan te wijden. In deze blog leggen wij uit hoe wij de ontwerpen uitwerken op de computer én komt een van onze designers aan het woord.

3D ontwerpen op de computer
Al eeuwen tekent men de mooiste sieraden. Meestal gebeurt dit met een simpel potlood op papier. De laatste jaren is het ontwerpen op de computer echter steeds populairder geworden. Niet alleen gaat het tekenen op de computer sneller, ook biedt deze nieuwe techniek heel veel mogelijkheden. Als één van de eerste in Nederland bieden wij bij DiamondsByMe een groot assortiment sieraden aan, welke allemaal met een 3D-tekenprogramma zijn ontworpen. Wij maken gebruik van een nieuw CAD-programma, dat speciaal voor het ontwerpen van sieraden is ontwikkeld. Het gehele ontwerpproces van onze sieraden gebeurt intern; van het maken van een 3D-tekening tot het afwerken van de ring.

Combinatie hand/CAD
Het komt regelmatig voor dat wij van een klant een eigen schets of afbeelding ontvangen waarop ze hun droomsieraad hebben gevisualiseerd, of dat wij samen met een klant gaan zitten om een schets op papier te zetten. Ook in onze winkels in Hellevoetsluis en Spijkenisse helpen onze medewerkers vaak klanten in het ontwerpproces. Vervolgens worden deze schetsjes door één van onze designers uitgewerkt op de computer in het CAD-programma.

Is het moeilijk?
Vragen die wij regelmatig krijgen zijn: “Is het moeilijk?” en “Kan ik het ook leren?”. Op het eerste gezicht lijkt het heel makkelijk om even snel een sieraad te tekenen op de computer, maar echter is niets minder waar. Uiteraard zijn er simpele ontwerpen die minder tijd in beslag nemen, maar vaak zijn onze designers tussen de 2 á 4 uur bezig met het compleet uittekenen van een sieraad. Hier komt dan ook veel bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan de dikte en breedte van de ring, de positie van de stenen, de mogelijkheid om deze stenen daadwerkelijk op de gewenste manier in de ring te plaatsen, of alle losse onderdelen op een goede manier aan elkaar gesoldeerd kunnen worden door onze goudsmeden en of het sieraad goed af te werken is. Een ring met veel details neemt dus vanzelfsprekend ook veel tijd in beslag.

De designer aan het woord
Één van onze designers legt jullie in het kort uit hoe hij het 3D-tekenen heeft geleerd en waarom hij hier mee is begonnen…

“Mijn naam is Hojat en ik ben hoofd designer bij DiamondsByMe. Ik ben ooit begonnen als goudsmid, maar mijn passie ligt voornamelijk bij het designen van nieuwe sieraden. Voorheen tekende ik sieraden altijd met de hand, maar aangezien alle technologische ontwikkelingen ook de processen van ons als sieradenontwerpers en goudsmeden steeds meer beïnvloeden, leek deze cursus mij een goede investering voor de toekomst.

Als goudsmid is het natuurlijk niet mogelijk om alles te maken wat er in je hoofd zit, maar door deze software is toch bijna alles mogelijk: complexe sieraden, bijzondere vormen, etc. Je kan van tevoren alles berekenen en een mooie render maken. Een render is een gedetailleerde afbeelding van het daadwerkelijke sieraad. Op basis van deze render kun je klanten beter adviseren. Ook kost het veel minder tijd. Een goudsmid kan uren bezig zijn met het uitwerken van bepaalde details in een ring. Doordat wij bij DiamondsByMe gebruik maken van deze technieken besparen wij veel tijd. Hierdoor kunnen we onze sieraden tegen een lagere prijs aanbieden.

Ik heb er in totaal maar liefst 10 jaar over gedaan om met het tekenprogramma te bereiken wat ik nu allemaal kan. In deze 10 jaar heb ik trainingen en cursussen gevolgd, boeken gelezen en op het Internet honderden pagina’s en filmpjes verslonden. De perfecte combinatie om schitterende sieraden te maken is wanneer je een achtergrond als goudsmid hebt en de kennis van de 3D-tekenprogramma’s. Hierdoor kun je goed inschatten hoeveel materiaal je nodig hebt om een steen te zetten en weet je precies hoe dit gedaan wordt. Daarnaast is het van belang om de mogelijkheden van een goudsmid in je achterhoofd te houden bij het ontwerpen van een sieraad. Hierdoor maak je het uiteindelijke productieproces voor iedereen zo aangenaam mogelijk. In ons team werken we met verschillende goudsmeden. Samen kunnen we goed brainstormen over de mogelijkheden van een nieuw ontwerp. Wanneer je een zeer ingewikkeld sieraad ontwerpt op de computer, maar geen verstand hebt van het goudsmidsvak, komt er hoogstwaarschijnlijk geen mooi sieraad uit. Dit komt omdat je zonder kennis niet kunt inschatten of jouw ontwerp voor een goudsmid te solderen of te zetten is.”

Door middel van onderstaand filmpje laten wij jullie in een versnelde versie zien hoe het ontwerpen van een ring in zo’n 3D-tekenprogramma er aan toe gaat.