Op social media gebruiken wij vaak de term edelmetalen. Maar wat zijn edelmetalen nou eigenlijk? En wat wordt er precies bedoeld met karaat? Is het karaat in diamanten hetzelfde als het karaat in goud? Je leest het in deze blog!

De begrippen edelmetalen en edelstenen worden misschien vaak door elkaar gebruikt. Maar als je goed naar de twee woorden kijkt, zeggen ze eigenlijk al genoeg: het metaal en de steen! De meest voorkomende edelmetalen, die wij ook bij DiamondsByMe gebruiken, zijn goud, zilver en platina.

Goud
Goud wordt soms ook wel eens de koning van metalen genoemd en is het meest gebruikte materiaal in de sieraadproductie. Goud is daarnaast ook het best smeedbaar en behoudt zijn typische glans en schittering. Goud is te verkrijgen in verschillende kleuren. De populairste kleuren zijn geel, wit en rosé. Witgoud is een moderne goudvariant, hierbij is puur geelgoud gebleekt. Roségoud wordt ook wel roodgoud genoemd, deze wordt gelegeerd met koper. Hoe hoger het kopergehalte, hoe sterker de rode kleuring van het metaal.

Zilver
Zilver werd al voor het begin van onze jaartelling ontdekt en gebruikt voor versiersels en als betaalmiddel. Zuiver zilver is zachter dan bijvoorbeeld goud of platina en laat zich redelijk goed omvormen.  Zilver heeft een bijzondere eigenschap. Het heeft namelijk een zuivere, witte kleur en het roest niet en is daarom ook een duurzaam edelmetaal. In tegenstelling tot goud wordt zilver zelden in zuivere toestand in de natuur gevonden.

Platina
Goud wordt vaak beschouwd als het meest waardevol van alle metalen, maar platina is nóg zeldzamer! Platina is zuiverder, sterker en heeft ook een hogere dichtheid. Platina is van nature wit en dus duurzaam! Daarnaast is platina ook zo bijzonder omdat de kans op een allergische reactie heel klein is.

Nu gaan we over op de betekenis van karaat. Want waarom is dit begrip nou zo belangrijk bij sieraden? Dit heeft ermee te maken omdat goud, zilver en platina van zichzelf te zacht zijn om tot sieraden te worden verwerkt. Het goud, zilver of platina zal dus moeten worden gemengd met een niet-edelmetaal om voldoende hardheid te creëren, dit wordt ook wel een legering genoemd. Karaat gaat dus over het gehalte van de legering.

Nu komt het lastigste van heel het verhaal. Wanneer je wil weten wat het bijvoorbeeld betekend om een ring te hebben van 14 karaat goud, zal er een rekensommetje gemaakt moeten worden. Dit rekensommetje zullen wij jou besparen, maar we kunnen je wel een inschatting geven van wat het nou betekent. 14 karaat goud betekent namelijk dat er 58,3% goud in zit, bij 18 karaat goud is dit 75% goud en bij 22 karaat is dit 91,7% goud. Oftewel, hoe meer karaat, hoe meer er (bijvoorbeeld goud) verwerkt zit in jouw sieraad.

Nu komt bij jou natuurlijk de vraag op: Hoe werkt dat dan bij edelstenen? Het karaat van goud en edelstenen zijn twee totaal verschillende eenheden. Dus deze moet je niet verwarren met elkaar. Het karaat wordt bij edelstenen onderverdeeld in breukgetallen (bijv. 1/16 kt) of in decimalen (bijv. 1,25 kt) of in 100 punten. Eén punt is dan 0,01 kt.

Hoe de eenheden van karaat tot stand zijn gekomen bij edelstenen is een leuk verhaal. De naam is WAARSCHIJNLIJK ontleed aan een vrucht Keration van de Johannesboom. Vanaf 1907 is namelijk in Europa en Amerika het metrieke karaat (kt) van 0,2 g of 200 mg ingevoerd. Landen hadden vanaf dit moment hun eigen karaat. Dit karaat kwam ongeveer overeen met de massa van het zaadje van de Johannesboom. Interessant hé!

Na alles gelezen te hebben tot nu, is het te begrijpen dat het nog niet helemaal duidelijk is. In het kort heeft het verschil tussen de twee karaats te maken bij edelmetaal met het gehalte van het edelmetaal en bij edelstenen met de massa zelf.

Wat voor soort edelmetaal je wil en hoeveel karaat kan DiamondsByMe jou natuurlijk mee helpen en adviseren. DiamondsByMe heeft het grootste assortiment in ringen in Nederland. Bij DiamondsByMe kan je terecht voor meer dan 13 soorten edelstenen die samen te stellen zijn met de 5 soorten edelmetalen (goud, witgoud, rosé goud, zilver en platina). Ga naar de website van DiamondsByMe: https://www.diamondsbyme.nl en laat je inspireren!