Eerlijk goud is nog mooier Goud. Goud is het symbool van liefde, status, aanzien én gezondheid. Echter, wanneer we naar het achterliggende verhaal van goud kijken, hoe bijvoorbeeld dit prachtige materiaal wordt gewonnen, is dit vaak allesbehalve liefdevol en romantisch. Gelukkig bestaat er ook eerlijk goud! Alles over het winnen van (eerlijk) goud en de Responsible Jewellery Council (RJC) lees je in deze blog!

SLECHT VOOR HET MILIEU
Afbeelding goud zoekenPer dag komt er gemiddeld een paar gram zuiver goud uit een ton gouderts. Voor deze relatief kleine goudwinning zijn er al snel duizenden kilo’s aan gesteente nodig die verwerkt moeten worden. Dat verwerken gebeurt met grote machines die veel diesel gebruiken. Aangezien deze grote machines de hele dag aan staan, komen er enorm veel schadelijke stoffen vrij. Daarnaast wordt er bij de goudwinning veel water, cyanide en kwik gebruikt om het goud uit het gesteente te halen. Dit spoelt allemaal in de rivieren en is natuurlijk erg schadelijk voor het milieu.

SLECHT VOOR DE GEZONDHEID
Ook de omstandigheden waarin goud gewonnen wordt, zijn vaak erbarmelijk en onveilig. Wereldwijd werken er ongeveer 25 miljoen mensen in goudmijnen. In het merendeel van deze mijnen zijn de werkcondities ronduit slecht. We horen regelmatig dat er ergens een mijnschacht is ingestort en dat er onvoldoende veiligheidsmateriaal aanwezig is voor alle werknemers. Daarnaast werken mensen vaak extreem lange dagen in een omgeving die schadelijk is voor hun gezondheid. Veel mensen denken dat slavernij in goudmijnen iets van vroeger is en dat het er tegenwoordig niet meer zo aan toe gaat. Helaas is niets minder waar. Ook in deze tijd is de goudsector nog één van de meest risicovolle sectoren voor gedwongen arbeid. Mannen, vrouwen en zelfs kinderen werken in arme, afgelegen gebieden. Vaak is er voor deze mensen geen andere manier om rond te komen. Er staat een minimale vergoeding tegenover het levensgevaarlijke werk dat men uitvoert.

FAIRTRADE GOUD
Omdat men graag mooie gouden sieraden wil dragen, is het erg belangrijk dat er eerlijke grondstoffen worden gebruikt. Door de globalisering worden bedrijven steeds transparanter over hoe goud gewonnen wordt. Ook worden de werkomstandigheden steeds beter. Hieruit voortvloeiend wordt er ook meer aandacht besteedt aan fairtrade goud. Het eerste mondiale keurmerk voor fairtrade goud is Fairtrade-Fairmined. Wat het keurmerk van Max Havelaar betekent voor koffie, betekent Fairtrade-Fairmined voor duurzaam goud. Dit keurmerk is mede door de inzet van Stichting Max Havelaar gerealiseerd. In Fairtrade-Fairmined mijnen krijgen mijnwerkers een eerlijke prijs voor hun gevonden goud. Daarnaast kunnen mijnwerkers extra premies ontvangen wanneer er geen kwik bij de winning wordt gebruikt. 

Goud grenailles

GERECYCLED GOUD
Dat er fairtrade goud bestaat, is erg mooi. Echter is er op dit moment helaas veel te weinig fairtrade goud om alle juweliers en goudsmeden te voorzien. Daarom wordt er gestimuleerd om te werken met gerecycled goud. Al het goud dat wordt ingenomen, wordt hergebruikt. Gerecycled goud wordt ook als eerlijk en goed goud gezien.

RESPONSIBLE JEWELLERY COUNCIL
Om de standaard normen in de juwelen-keten vast te stellen, is de Responsible Jewellery Council (RJC) in het leven geroepen. De RJC is een non-profit certificeringsorganisatie die de standaard normen in de juwelenketen bepaald. Er zijn inmiddels al meer dan 850 bedrijven aangesloten bij deze organisatie. Dit zijn bedrijven uit de gehele juwelenketen: van mijnen tot winkels. Alle bedrijven die zich bij de RJC aansluiten dienen zich te certificeren en kunnen hiermee aantonen dat ze de belangen van de organisatie én de branche behartigen. Het lidmaatschap toont aan dat het desbetreffende bedrijf op een verantwoorde manier onderneemt en staat voor het gebruik van eerlijk gewonnen edelmetalen.
Omdat er een grootschalig tekort is aan fairtrade goud, zijn er momenteel veel te veel juweliers en goudsmeden die nog steeds gebruik maken van goud dat op een verkeerde manier wordt gewonnen.

Afbeelding RJC

Bij DiamondsByMe kunnen we echter met trots zeggen dat wij lid zijn van de RJC, wat inhoudt dat wij gaan én staan voor eerlijk gewonnen materialen. Wij worden regelmatig door de RJC gecontroleerd op de herkomst van onze materialen. De RJC stelt namelijk strenge eisen aan hun leden. Er wordt gekeken of je daadwerkelijk gebruik maakt van gerecycled goud in plaats van nieuw ingekocht goud. Door de inkoop van nieuw goud stimuleer je de slechte goudwinning in gebieden zoals Afrika, Amerika en Azië, en dit wil de RJC voorkomen. Wanneer een bedrijf zich niet aan de voorwaarden en eisen houdt, wordt het lidmaatschap ingetrokken.

Wij willen mensen ervan bewust maken dat goud in deze tijd nog erg vaak op een verkeerde manier gewonnen wordt, waarbij zowel mensenlevens als het milieu in gevaar worden gebracht. Wij willen laten zien dat goud én diamanten ook op een correcte manier kunnen worden gewonnen. Kinderarbeid en gevaarlijke werkomstandigheden moeten natuurlijk ten alle tijden worden voorkomen. Met liefde voor ons vak verwerken wij dan ook eerlijk goud in onze sieraden.

Jouw ontworpen sieraad is dus niet alleen met hart voor het vak, maar ook van eerlijk gewonnen materialen gemaakt. Want laten we eerlijk zijn… bij een mooi sieraad hoort toch ook een mooi verhaal?!