Welk goudgehalte ga jij kiezen voor jouw sieraad?

“Geef goud als je van elkaar houdt”

Bijna iedereen heeft wel eens van dit gezegde gehoord. Goud wordt dan ook al duizenden jaren gebruikt voor sieraden. Dit is mede omdat dit edelmetaal een redelijk vaste waarde heeft. Er zijn nogal wat verschillende gehaltes goud en om hier meer duidelijkheid in te krijgen, hebben wij de belangrijkste informatie én een aantal voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

LEGERING
In Europa maken wij geen gebruik van puur goud. Dit komt omdat puur goud erg zacht is. In Nederland worden de meeste sieraden gemaakt van 14-karaats goud. Wanneer een sieraad is gemaakt van 14-karaats goud, betekent dit dat er van de 1000 deeltjes die er in totaal in een legering zitten, 585 deeltjes puur goud zijn. De overige 415 deeltjes zijn bijgevoegd metaal, om het sieraad te versterken. Bij een 18-karaats gouden sieraad geldt dat er van de 1000 deeltjes, 750 deeltjes puur goud en 250 deeltjes bijgevoegd metaal zijn.

Wat voor metaal er exact wordt bijgevoegd, is afhankelijk van de kleur goud. Roodgoud krijgt bijvoorbeeld zijn kleur door de toevoeging van koper. Hoe hoger het kopergehalte, hoe sterker de rode kleuring zal zijn van het metaal. Bij geelgoud wordt er meestal een combinatie van zilver en koper bijgevoegd.

Hieronder staat een lijstje met de meest voorkomende gehaltes en de hoeveelheid deeltjes goud die er per gehalte in de legering zitten:
9 karaat goud (9 krt)                       375
12 karaat goud (14 krt)                    585
18 karaat goud (18 krt)                    750
20 karaat goud (20 krt)                   833
21,6 karaat goud (21,6 krt)              900
22 karaat goud (22 krt)                    916

VOOR- EN NADELEN GOUDGEHALTE 
Elk gehalte heeft zo zijn voor- en nadelen. Zo krijg je bij puur goud natuurlijk de zekerheid dat er geen bijgevoegd metaal in de legering zit. Je kiest voor puur goud en krijgt dan ook puur goud. Zoals verteld, is puur goud alleen erg zacht. Het is zó zacht dat het dragen hiervan veel beschadigingen met zich mee zal brengen. Het materiaal kan snel deuken, krassen of vervormen. En dat willen we natuurlijk voorkomen. Hieruit kun je echter wel afleiden dat hoe hoger het gehalte van het goud is, hoe zachter (en dus kwetsbaarder) het materiaal is.

In Nederland werken de meeste leveranciers met 14-karaats goud. De ring is hard genoeg om, bij normaal gebruik, een leven lang mee te gaan. Sieraden gemaakt van 18-karaats goud worden gezien als de luxere sieraden. Sieraden gemaakt van 9-karaats goud worden in Nederland officieel niet gezien als gouden sieraden. Daarom worden sieraden bij de waarborg ook pas vanaf 14 karaat goud gekeurd. Echter is het in het buitenland gebruikelijker om sieraden te produceren van 9 karaat goud. Hieronder kun je de verschillende stempels vinden die horen bij de verschillende gehaltes.

goud gehalte

Het kan weleens voorkomen dat bij een lager gehalte een allergische reactie optreedt. Hierbij wordt namelijk een grotere hoeveelheid van een ander metaal bijgevoegd. Dit kan zilver, koper of iets heel anders zijn. Doordat er een gedeelte van de legering uit iets anders dan goud bestaat kan het voorkomen dat er een reactie plaatsvindt tussen de huid en het sieraad.

Daarnaast kun je redelijk wat kleurverschil zien tussen de verschillende gehaltes. Hoe hoger het gehalte, hoe warmer de kleur van het goud. Zo is een 24-karaats geelgouden ring dus zichtbaar geler dan een 14-karaats geelgouden ring. Bij witgouden en roodgouden sieraden zie je geen verschil tussen de verschillende gehaltes. Hieronder zie je het verschil tussen een gegoten boompje in 14-karaats geelgoud (links) en 18-karaats geelgoud (rechts).

Voorbeeld goud

Een witgouden sieraad wordt bij DiamondsByMe altijd gerhodineerd. Dit wordt gedaan omdat het witgoud van zichzelf een licht gelige gloed heeft. Dit kan echter per legering én per goudsmid verschillen. Het witgoud dat wij bij DiamondsByMe gebruiken in onze sieraden heeft van nature al een hele mooie witte kleur. Vervolgens rhodineren wij de witgouden sieraden in een speciaal badje om deze een extra mooie witte glans te geven.

Wil je graag meer weten over de materialen die wij in onze sieraden verwerken, verschillende sieraden of andere mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje in onze KENNISBANK.