Het is augustus! En dat betekent: een nieuwe geboortesteen! De geboortesteen van de maand augustus is de peridoot! We horen je nu al denken, periwat?! De peridoot, ook wel bekend als chrysoliet en olivijn, is een een prachtige lime-groene edelsteen met een turbulente geschiedenis en (schijnbaar) een uitgebreide helende werking! Je leest allemaal het in deze blog!

De peridoot is een van de weinige edelstenen die maar in één kleur voorkomt: GROEN! Deze groene kleur kan wel variëren van geelachtig tot bruinig. De groene kleur wordt gecreëerd door fijne sporen van ijzer. De intensiteit van de groene kleur hangt af van de aanwezige hoeveelheid ijzer. Hoe meer, hoe beter! Door de groene kleur wordt de peridoot vaak verward met de smaragd. Waarschijnlijk zullen door deze vergissing ook veel koninklijke juwelen zijn bezet met peridoten.

De namen periodoot en chrysoliet zijn beide afgeleid van de oude Griekse taal: ‘peridona’ betekent ‘rijkdom uitstralen’ en chrysoliet is een vertaling voor ‘gouden steen’. De edelsteen staat ook bekend als olivijn omdat de steen voortkomt uit het mineraal olivijn.

Dan een stuk(je) geschiedenis… In oude Egyptische juwelen (van 2000 BC) is de peridoot teruggevonden. De stenen die destijds zijn gebruikt, kwam van een klein vulkanisch eilandje in de Rode Zee. Deze bron is pas in 1900 herontdekt en is inmiddels al weer een tijdje uitgeput. Er wordt beweerd dat de peridoot, in Egypte ook wel ‘steen van de zon’ genoemd, de lievelingssteen was van Cleopatra.

Ook de oude Romeinen waren fan van deze opvallende groene edelsteen. Het feit dat de groene gloed van de peridoot niet eens verandert in kunstmatig licht, maakt de steen extra bijzonder. Om deze reden, en omdat de peridoot een vergelijkbare groene kleur heeft als de smaragd, hebben de Romeinen de peridoot de bijnaam ‘smaragd van de avond’ gegeven.

Door de jaren heen heeft de populairiteit van de peridoot zijn ups & downs gekend. In de barokperiode had de populariteit van de groene edelsteen een piek, maar daarna verdween de steen weer in vergetelheid. Dit tot de jaren 90, toen er in de Kashmir regio in Pakistan een onkenbaar grote bron van de mooiste peridoten werd gevonden. In het onherbergzame gebied, op een hoogte van 4000 meter, waren de klimaatomstandigheden dermate slecht waardoor de edelstenen alleen in de zomermaanden gewonnen konden worden. De stenen waren ongebruikelijk groot en van spectaculaire kwaliteit. De peridoot werd de sensatie van alle edelsteen beurzen: the peridot business was booming again!

De Kashmir regio is de meest bekende en populaire peridoot regio, waar de mooiste stenen vandaan komen. Maar ook in Myanmar, China, de Verenigde Staten en Australie wordt de peridoot gevonden.

Deze groene knaller heeft ook een helende werking! Er zijn namelijk verschillende dingen waar de peridoot voor zou staan en goed voor zou zijn. Zo gelooft men dat de peridoot helpt met het erkennen van je eigen fouten, schuldgevoelens, gewetensproblemen, obsessies en opgekropte emoties. Verder zou deze groene edelsteen een activerend effect hebben, depressies afstoten en de stofwisseling en lever stimuleren. Daarnaast zou de peridoot staan voor macht, groei, invloed, roem, liefde, waarheid, loyaliteit, eerlijkheid, waardigheid en bescherming. Een laatste bevinding is dat de peridoot een huwelijk geluk zou brengen.

Zoals nu wel duidelijk is geworden, heeft de peridoot een lange, maar rijke geschiedenis. Eén ding is zeker: wij zijn FAN van deze frisse, opvallende groene steen! Verwerkt in een mooi sieraad, kan de peridoot elke outfit een bijzonder zomers tintje geven! Verder weten wij natuurlijk niet of de peridoot ook een helende werking heeft of helpt met één van de opgesomde dingen, maar niet geschoten is altijd mis! En gelukkig getrouwd zijn, wie wil dat nou niet? Bekijk onze trouwringen met peridoot, en de eerste stap richting een gelukkig huwelijk is al gezet 😉 Op onze website kun je de peridoot in bíjna iedere ring laten zetten. Stel nu je eigen unieke ring samen met peridoot op www.diamondsbyme.nl!