In deze blog kom je alles te weten over de robijn, de prachtige rode edelsteen die favoriet is van velen en jouw geboortesteen als je in de maand juli jarig bent!

In de Middeleeuwen werd gedacht dat de robijn ‘het bloeden’ zouden genezen en dat de drager zou worden gewaarschuwd voor tegenslagen, ziekte, of dood. De robijn zou in tijden van onzekerheid donkerder worden van kleur! Hierdoor wordt de robijn in India ook wel “The King of Gemstones” genoemd. En om deze reden zijn ook veel koninklijke sieraden en kronen bezet met robijnen.

De robijn is een van de duurste edelstenen. In vergelijking tot alle andere edelstenen, stijgt de prijs van de robijn naarmate de steen groter wordt. Dit komt omdat grote robijnen nóg moeilijker te vinden zijn dan grote diamanten, smaragden en saffieren.

De robijn behoort tot de familie van het mineraal korund. De meest pure vorm van korund is kleurloos,maar korund krijgt een rode kleur als het mineraal een beetje chroom bevat. Alleen de rode mineralen worden robijnen genoemd, de andere kleuren zijn vaak saffieren. De oude hindoes zagen saffieren als onrijpe robijnen. Zij geloofden dat als je saffieren zou begraven in de grond, ze zouden ontwikkelen tot robijnen.

Robijnen en saffieren staan bekend om hun hardheid (9 op de schaal van Mohs, waarop 10 het hoogst haalbare en is) en opvallende kleur. Na de diamant, zijn robijnen en saffieren de hardste edelstenen die er bestaan. Daarnaast heeft natuurlijke robijn vaak insluitingen. Insluitingen zijn kleine oneffenheden in de steen.

Om de kleur van robijnen nog intenser te maken, worden de stenen verhit. Robijnen kunnen tot wel 1800 graden worden verhit. Naast dat de kleur intenser wordt, kunnen ook onzuiverheden in de steen verdwijnen door het verhittingsproces. De mooiste kleur van een robijn wordt ook wel “duivenbloed” genoemd.

Als je zelf op zoek zou willen gaan naar de perfecte robijn, dan kun je het beste een vakantie boeken naar Myanmar of Thailand! Een van de bekendste bronnen voor de meest zeldzame robijnen is de Mogok vallei in noord Myanmar (voormalig Birma). Thailand is een andere grote bron voor robijnen. De robijnen uit Thailand staan bekend om hun diepe, bruinrode kleur. In Thailand én Myanmar wordt de robijn gezien als de nationale steen. Andere belangrijke bronnen zijn Sri Lanka en Tanzania, maar zelfs in Amerika en Australië worden robijnen gevonden. Met héél veel geluk (en kennis) kun je dus zelf op zoek gaan!

De robijn is een van de meest gewaardeerde edelstenen uit de geschiedenis en is daarom de perfecte keus voor een verlovingsring of een prachtige unieke vintage ring. Bij DiamondsByMe kunnen wij de robijn in bijna elk ontwerp voor jou verwerken! Neem een kijkje op onze website en vind jouw prachtige ring OF stel deze zelf samen!