Een nieuwe maand betekent een nieuwe geboortesteen! De geboortesteen van de maand September is de Saffier! Wist je dat de saffier in alle kleuren bestaat, behalve in het rood? Toch denkt iedereen maar aan één kleur bij het horen van het woord saffier: BLAUW! Typ het woord ‘saffier’ maar eens in op Google…

De blauwe saffier is veruit het populairst. Als edelsteen experts het woord ‘saffier’ op zichzelf gebruiken, hebben ze het normaal gesproken ook over de blauwe saffier. Bij deze edelsteen is de intensiteit van de kleur blauw een erg belangrijke factor. Zo kan het prijsverschil tussen een lichtblauwe saffier en een diepblauwe saffier enorm zijn.

Blauw mag dan wel de meest populaire kleur zijn, maar dat betekent niet dat de meeste saffieren ook daadwerkelijk blauw van kleur zijn. De meeste natuurlijke saffieren zijn redelijk ‘bleek’ en licht van kleur. Een héél klein percentage van alle saffieren heeft een intens heldere kleur van zichzelf. De kleuren van edelstenen kunnen vaak wel iets intenser worden gemaakt door middel van het verhitten van de steen.

De saffier wordt vaak geassocieerd met royalty en romantiek. Zo zijn er verscheidene koninklijke gewaden versierd met saffieren. Zo was de kroon van onze eigen koningin Maxima rijkelijk versierd met prachtige blauwe saffieren tijdens de inhuldiging. Ook wordt Maxima regelmatig gespot met sieraden versierd met deze ‘royal blue’ saffier. Prinsessen van  het koningshuis van onze Britse buren, Kate Middleton en prinses Diana, hebben zelfs indrukwekkende saffieren verlovingsringen!

Dan een stukje geschiedenis! De koningshuizen van de oude Grieken en Romeinen waren ervan overtuigd dat blauwe saffieren hun eigenaren beschermden tegen het kwaad en afgunst. Tijdens de Middeleeuwen werden saffieren vaak door de geestelijken gedragen, symboliserend voor de hemel. Het volk dacht destijds dat deze blauwe edelsteen hemelse zegeningen aantrok.

Net zoals de robijn, is de saffier afkomstig van het mineraal korund. Korund is na de diamant, de hardste substantie die er op aarde bestaat. Alle edelstenen van het mineraal korund kunnen worden beschouwd als saffieren, op de rode edelsteen na: dit is de robijn. Er is geen specifieke grens tussen de robijn en de saffier. De korund edelstenen waarvan de kleur licht naar het rood neigt, worden vaker gecategoriseerd als chique saffieren dan als robijnen van lage kwaliteit.

De saffier kan op verschillende plekken ter wereld gevonden worden. De drie bekendste regio’s zijn te vinden in Pakistan (Kashmir), Myanmar (voormalig Birma) en Sri Lanka, aangezien hier de meeste stenen met de mooiste natuurlijke heldere kleur, en dus hoogste kwaliteit, worden gevonden. In Madagaskar en Tanzania zijn echter de twee belangrijkste bronnen voor saffier. Hiernaast zijn er ook saffier-mijnen in Cambodja, Thailand, Vietnam, India, Amerika en Australië.

Bijna alle saffieren ter wereld worden geslepen in Chanthaburi, Thailand. In deze regio zijn ook verschillende mijnen, al zijn de meeste mijnen hier tegenwoordig leeg. Chanthaburi wordt gezien als één van de grootte handelsplaatsen wereldwijs voor saffieren, robijnen en andere gekleurde edelstenen. Dus ben je op zoek naar mooie gekleurde edelstenen en wil je niet te lang hoeven zoeken? Dan kunnen we een reisje Thailand aanraden 😉

Wil je niet zo ver reizen en ben je toch op zoek naar een mooi sieraad met blauwe of andere saffier van hoge kwaliteit? Neem dan een kijkje tussen alle verschillende sieraden met saffier op onze website! https://www.diamondsbyme.nl/ringen/saffier/