Wist je dat zegelringen op dit moment weer helemaal in zijn? Een zegelring is een ring die al een lang bestaan kent. Het is een persoonlijke ring die vaak als erfstuk van vader op zoon wordt doorgegeven. Vaak wordt er gekozen voor het familiewapen of de initialen van de familienaam (monogram).  Uiteraard zijn er nog vele andere soorten gravures mogelijk. Je leest er alles over in deze blog!

Zegelringen heb je in twee types;
– zegelringen die geheel van edelmetaal zijn gemaakt,  waarbij de gravure in het edelmetaal wordt gezet.
– zegelringen waarbij de gravure in een daarvoor geschikte steen wordt geplaatst

Graveren is een ambacht wat tegenwoordig nog maar weinig mensen kunnen. Het vak van graveurs is namelijk een eeuwenoud beroep waar tegenwoordig niet veel animo voor is. Wij werken alleen met graveurs die al jarenlange ervaring hebben, om kwaliteit te kunnen garanderen.

Bij DiamondsByMe maken wij uitsluitend massieve zegelringen, omdat een zegelring sterk genoeg moet zijn om minimaal één generatie mee te gaan. Het is vaak een persoonlijke herinnering aan een speciaal moment of om het wapen van de familie te waarborgen. Het maken van een zegelring is echt ambachtswerk. Onze goudsmeden hebben jaren ervaring met het maken van de mooiste zegelringen. Een goede zegelring is gemaakt van massief edelmetaal en de steen is gezet in een mooie strakke zetting. Wil je een zegelring kopen die als erfstuk kan dienen? Koop dan geen ring die niet massief is of waarvan de steen geplakt is in het montuur.

De steensoorten die we bij DiamondsByMe gebruiken voor zegelringen zijn verschillende kleuren lagensteen, onyx, carneool, heliotroop en de lapis lazulli. Al deze stenen zijn te graveren met initialen of een familiewapen, echter is dit bij de heliotroop (een gevlekte steen) het minst goed zichtbaar. De meest gebruikte stenen voor gravures zijn de lagensteen en de onyx. Bij een gravure in een onyx blijft de gravure geheel zwart. Als je een gravure in de lagensteen plaatst, krijg je een prachtig contrast doordat de onderste (vaak zwarte) laag dan zichtbaar wordt.

Een monogram gravure is een gravure bestaande uit initialen. Deze gravures zijn er in vele verschillende stijlen. De afbeeldingen hieronder zie je een overzicht van de verschillende gravures die we kunnen zetten. Deze gravures kunnen dus uit de lagensteen en onyx worden geslepen, maar kunnen ook uit het massieve edelmetaal worden gegraveerd. Bij DiamondsByMe kan het deel rondom het monogram worden opgevuld met emaille, wat de ring een rijk aanzicht geeft.

zegelringen
De zegelringen met lagensteen uit onze collectie kunnen allemaal gegraveerd worden met een wapengravure. In het verleden werd een zegelring met wapengravure gebruikt om een brief te verzegelen. Lak werd d.m.v. een kaars warm gemaakt en op een brief gesmolten. Hierna werd de ring in de nog warme lak geduwd, waardoor een afdruk in de lak overbleef. Dit is dan ook de reden waarom wapengravures regelmatig in spiegelbeeld voorkomen.

Naast een monogram of een familiewapen, kunnen er ook handgravures in ringen worden geplaatst. Een handgravure is iets heel persoonlijks. Een handgraveur haalt met een steker lijnen weg uit het edelmetaal. De graveur kan spelen met de zijkanten van deze steker, waardoor je brede en smalle banen krijgt. Brede banen worden ook wel glanslijnen genoemd, omdat deze een ring extra glans geven.

De 3D-techniek waar we bij DiamondsByMe mee werken, geeft de mogelijkheid om zegelringen extra voordelig aan te bieden. Bestelde zegelringen kunnen namelijk inclusief gravures in een computerprogramma worden uitgetekend, waarna ze in 3D geprint worden. Deze 3D-print kan daarna gegoten worden, waardoor een gravure direct in de gieting wordt meegenomen. Dit scheelt enorm aan handarbeidskosten.

Wil je een éxtra persoonlijke zegelring? Wij bieden zelfs de mogelijkheid om een eigen persoonlijke tekst in eigen handschrift óf een vingerafdruk in een ring te verwerken. Ben jij benieuwd naar alle mogelijkheden? Neem dan een kijkje bij alle herenringen van DiamondsByMe.