De verlovingsring kennen we allemaal maar wat is deze opkomende trend onder de koppels genaamd de ‘promise ring’ oftewel belofte ring? Deze ring wordt gegeven nog voor verloving als een teken van toewijding, liefde en verbondenheid. Nu zul je denken dat dit precies dezelfde betekenis heeft als een verlovingsring, toch?

Dat klopt, alleen zijn sommige koppels nog niet toe aan ‘the real thing’ of hebben niet de behoefte om een label op de relatie te plakken. Toch hebben veel  koppels de behoefte om naar elkaar een belofte uit te spreken en te laten zien aan elkaar dat het meer is dan alleen daten. Daarnaast komt een promise ring zonder tijdsdruk om te trouwen.

Waarom zijn deze ringen nu zo populair?

We hebben het leuk en fijn samen maar hebben geen behoefte om te trouwen

Bovenstaande quote komt jou vast bekend voor omdat het steeds vaker voorkomt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) trouwen er steeds minder mensen. Deze afname speelt vooral bij mensen jonger dan vijftig jaar. Waarbij twintigers zeggen dat ze ooit willen trouwen. Wat volgens het CBS vooral gebeurt in de gevallen als bevestiging van de relatie of door de aanwezigheid van kinderen of een kinderwens.

Hierdoor blijven koppels langer bij elkaar zonder dat er een verlovingsring aan te pas komt, waardoor de groep die in aanmerking komt voor een promise ring is gegroeid en het aanbod populairder is geworden.

Photo by katrina holmgren

De verschillen tussen een verlovingsring en promise ring

Beide ringen zijn een symbool van liefde en toewijding, alleen zijn er tussen deze twee ringen enkele grotere en kleinere verschillen. Zo is een verlovingsring echt bedoeld om uiteindelijk met elkaar te gaan trouwen, terwijl een promise ring – de naam zegt het al – gegeven wordt met een belofte. Deze belofte kan verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van de belofte van de gever.

Andere typische kenmerken van een promise ring zijn dat ze;

  • doorgaans een kleiner en een subtieler ring design hebben
  • niet gedragen worden aan de traditionele ringvinger
  • gemaakt worden in zilver, 9 karaat of 14 karaat goud in plaats van 18 karaat of platina
  • gezet worden met kleinere edelstenen
  • gefocust zijn op het gehele design in plaats van de steen in het midden van de ring

Populairste promise ring

Ook voor deze ringen zijn er favoriete ringstijlen. Het kan een moderne ring zijn met verschillende banden over elkaar, een vintage ring met gekleurde stenen of een ring met een letter. Er zijn geen regels voor het kiezen van een promise ring, omdat iedereen anders is en daardoor de keuze of het budget voor de ring verschilt.

De populairste ring die gegeven wordt is de eternity ring ook wel memoire of infinity ring genoemd. Deze ring bestaat uit allemaal even grote, naast elkaar geplaatste stenen in een eenzelfde zetting. Hierdoor lijkt de ring in harmonie en een continue lijn die nooit zal stoppen. Er zijn verschillende mogelijkheden bij het samenstellen van een eternity ring. Je kunt ervoor kiezen de stenen alom te plaatsen of half. Daarnaast kun je zelf bepalen welke edelstenen en welke kleur je zou willen.

Promise ring ook voor mannen?

Een belofte kan gedaan worden door en aan iedereen, zo wordt een ring met een belofte ook gegeven aan de man. Natuurlijk zien deze ringen er anders uit dan de belofte ringen die gegeven worden aan een vrouw. Vaak zijn deze ringen stoerder, zoals een zegelring of rolex ring. In deze ringen wordt vaak gekozen voor een gravure doordat er meer ruimte beschikbaar is . Voorbeelden van gravures zijn een troetelnaam, belofte, symbool, vingerafdruk of zelfs een afbeelding.

zegelring-diamondsbyme-zwartwit
Rolex stijl ring Brent 4 met Onyx steen